ALSANCAK KÖYÜ TARİHCESİ : Trabzon'un Akçaabat İlçesine bağlı şirin bir köydür.Köyümüz Düzköy İlçe Yolu üzerinde olup Akçaabat'a 9 km Trabzona 20 km uzaklıktadır.Daha önceleri Akdamar (Cayara-Zayara) köyüne bağlı olan köyümüz 1985 yılında ALSANCAK KÖYÜ adını alarak müstakil Köy olmuştur.İlk Muhtarlığa SEYDULLAH PİRAS seçilmiş ve 10 yıl süre ile Muhtarlık yapmıştır.Şu anki Muhtar ŞEKER PİRASOĞLU'dur.O da 3.Dönem olarak muhtarlık yapmaya devam etmektedir.
ÇEVRE: Alsancak Köyü'nün kuzeyinde Yeşiltepe,Kuzey Doğusunda Tatlısu,Doğusunda Özkdamar Köyü,Güneyinde Akdamar Kiirazlı Güney batısında Bozdoğan Köyü ve Şinik yeralmaktadır. Köyümüzü eski ismi Galanıma Yeni ismi Sögütlü deresi köyümüzün ortasından geçmekdedir iki vadidir. güney Batı taşköprü mahallesidir.Adres olarak Eski camii yeni camii ve Taş köprü mevkiiidir. Köyümüzde köy konağı Bakkal ,Kahve ,2 Cami, su değirmeni faliyette mobilya atolyoleri vardır 2 vadiyi bağlayan köprü bulunmakta Merkezi bir yerleşim alanıdır.
NUFUS: 2000 Yılı istatistiklerine göre köyümüzün nufusu 276 dır.Köyümüz halkının bir kısmı Akçaabat-Trabzon şehir merkezlerine göç etmişlerdir.(Akçaabat'ta Yaylacık Mahallesinde,Trabzonda: Yenicuma, Bahçecik, Boztepe Mahallelerinde Hayatlarına devam etmektedirler.)
ULAŞIM: Köyümüz çevrenin ulaşımı en kolay Köylerinden biridir.Köyümüz vatandaşlarına ait çok sayıda minibüs, ilçe ile köy arasında yolculara hizmet vermektedir.Bu araçalr Akçaabat-Akcami Karşısındaki köy duruğına bağlı olarak çalışmaktadırlar.Düzköy İlçe yolu üzerinden geçen tüm araçlar köyümüzün içinden geçmektedir.Ayrıca Akçaabat Belediyesi Her saat başı sabah 06 00 Akşam 1900 saatlerde köyümüze otobüs seferleri düzenleyerek ulaşım daha da kolaylaştırmaktadır.
EĞİTİM: Köyümüzde 8 yıllık eğitim veren bir ilköğretim okulu mevcuttur.(Hakkı Altıntaş İlköğretim Okulu) Hayır sever Bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Bu okula bağlı Yine bir hayır sever tarafından yaptırılan Hakkı kasap ana okuluda yeşiltepe eski ilk okuludur Çevre köylerden çok sayıda öğrenci bu okulda eğitim görmektedir.İlköğretimi bitiren öğrenciler Köyümüze 9 km uzaklıkta olan Akçaabat'taki değişik türde Liselere giderek eğitimlerine devam etmektedirler.Ayrıca Köyümüzün Zengin İşadamlarından Mecit Pirasoğlu tarafından yaptırılan İlkokul iki ayrı okul ilk okul ve orta okul olarak eğitim devam etmektedir
SOYADLAR Köyümüzde Altındaş Pırasoğlu Türkğlu Bayraktar Gülgör Sönmaz Yılmaz Değirmenci ve Öztürk kabileleri vardır
SAĞLIK: Köyümüzde bir adet Sağlık Evi mevcuttur.Sağlık evi aracılığı ile hastalar yakın olan Şinik Sağlık Ocağı Aile hekimliğiı ve İlçedeki Hastanelere yönlendirilmektedir.
GEÇİM KAYNAKLARI: Halkımızın geçim kaynağı büyük oranda tarıma dayalıdır.Fasulye,Kivi ,patates,mısır, Sebze, fındık gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Bunun yanında Ticaretle uğraşarak,devlet memurluğu yaparak,geçimlerini sağlayan insanlar da vardır.Ayrıca Köyümüzde Yutdışında çalışarak emekli olan çok sayıda insan vardır.